ГРАЂАНСКА НАУКА - ПАР САВЕТА

КАКО ПОЧЕТИ? Пре свега, потребно је да сагледате простор и локалну заједницу око себе, да сагледате који проблеми постоје, да ли су неки проблеми пречи од других и који тип истраживања може допринети решавању проблема. Наша грађанска истраживања су усмерена на поље природних наука, али то не мора увек бити случај – постоје доста успешна грађанска истраживања у области друштвено-хуманистичких или техничких наука.  Веома је добра пракса да приликом одабира теме консултујете људе из околине – то су сутра све потенцијални грађански научници који ће желети да допринесу решењу проблема који су сами одабрали.

КОМУНИЦИРАЈТЕ ЈЕДНОСТАВНИМ ЈЕЗИКОМ Уколико сте стручњак (научник, експерт за одређену област, специјализовани за одређену тему) поједини појмови вам могу звучати обично јер их често користите, али бити потпуно неразумљиви људима који нису из те струке. Морате говорити једноставним језиком, који може да разуме свако. Грађански научник може бити било ко -  без обзира на узраст, степен образовања или предзнање из неке области. То је најлепше код грађанске науке – скривени таленти за науку који се крију у људима који нису научници долазе до изражаја, али и захтева одређени труд експерата да прилагоде свој стручни језик.

ГРАЂАНИ СУ ПАРТНЕРИ У ИСТРАЖИВАЊУ, НЕ ПОМАГАЧИ – Изузетно је важно грађанску науку схватити као партнерски подухват. Иако експерти имају више знања у својој области, грађанска наука има огроман потенцијал. Не заборавите да су први научници на свету били – аматери, као и да данас постоје грађански научници који су својим трудом и радом дошли до озбиљне репутације у свету науке. Грађанска наука доноси науку у свакодневан живот, а то не би било могуће да није најбољих амбасадора овог подухвата – грађанских научника.

ЕТИКА ИСТРАЖИВАЊА ЈЕ ВЕОМА ВАЖНА Изузетно је важно поштовати и вредновати труд грађанских научника. Неопходно је да консултујете грађанске научнике уколико желите да користите њихове личне податке или податке истраживања до којих су они дошли (фотографије, записе, податке са апликација). Они су равноправни учесници истраживања и заслужују да буду информисани о чему се ради у истраживању, али и шта су крајњи циљеви истраживања и како ће подаци бити коришћени. Жељу за анонимношћу би такође требало поштовати. Заштита података о личности није само питање закона, већ једног односа уважавања и поверења према људима са којима градимо лепшу будућност.

ВОДИТЕ РАЧУНА О ЗАКОНОДАВСТВУ – Постоје одређене законске норме које се морају поштовати када су у питању научна истраживања. Сем горе поменутих питања етике, пре почетка истраживања се потрудите да сазнате све законске детаље везане за вашу области истраживања. У случају да, нпр., истражујете заштићено подручје, проучите одредбе Закона о заштити природе које се односе на истраживања у заштићеним подручјима и рад са заштићеним врстама.

НЕГУЈТЕ ВЕЗУ СА ЕКСПЕРТИМА – Изузетно је важно неговати везу са експертима, као и везу експерата и грађанских научника. То даје истраживањима легитимитет пошто су једни од највећих изазова грађанске науке квалитет и обрада података до којих се дође. Експерт може доста да помогне, а у процесу се увек учи нешто ново и грађански научници се све боље и боље сналазе у самосталном раду после консултација са експертом.

ОДРЖАВАЈТЕ КОНТАКТ СА СВОЈОМ ЗАЈЕДНИЦОМ ГРАЂАНСКИХ НАУЧНИКА – Када се грађанско истраживање заврши, тек онда схватите колико је било лепо и жао вам је што је прошло. Изузетно је важно неговати заједницу грађанских научника. Овакве заједнице су код нас реткост и била би штета након успешног истраживања да све стане. Увек се трудите да пружите повратне информације грађанским научницима о судбини резултата истраживања, али и да дате њима слободу да наредно истраживачко питање и подвиг поставе управо – грађански научници.

 

Уживајте у грађанској науци!

 Еколошки покрет „Оквир живота“

Joomla templates by a4joomla

Дизајн Воја & Ивана