Међународни дан земљишта

            Сваког 5. децембра се обележава Међународни дан земљишта, на дан рођења краља Тајланда, Бумибола Адуљадеја, који је први иницирао обележавање овог дана. Ми земљиште, као и све природне ресурсе, позајмљујемо од својих потомака, као што су и наши преци позајмљивали природу од нас. Шта је то што ћемо ми својим потомцима вратити?  Земљиште се загађује константно се и неповратно нестаје услед ширења градова. Плодно земљиште се експлоатише до крајњих граница, а затим се вештачким ђубривима покушава поправити уништено. Посебно су у уништавању земљишта ажурни велепоседници и интернационалне компаније које бесомучно експлоатишу закупљене парцеле. Нико не може боље газдовати земљиштем од његовог власника. Брините о свом парчету земље јер се опстанак човечанства мери дебљином земљишта под његовим ногама.

 

 

С обзиром на стање у коме се налази овај природни ресурс, чудно је што је Међународни дан земљишта успостављен тек 2002. године. Заштити земљишта се не придаје превише пажње због интереса великих компанија и појединаца који су се обогатили на рачун овог ресурса. Често се може чути аргумент да се заштита земљишта не може ставити у први план због проблема глади и раста броја становника планете. Овај аргумент није одржив јер ће проблем глади тек наступити уколико се уништи плодно тло.

 

Посебно нас, као љубитеље природе, чуде заступници идеје о производњи биогорива. Разне нестручне НВО промовишу биогорива као начин да се заштити природа.

 

Основне сировине за производњу биогорива су пољопривредне културе: уљана репица, шећерна репа, кромпир, кукуруз. Став Еколошког покрета јесте да треба забранити употребу пољопривредних површина за узгајање пољопривредних култура које ће бити само сировина за биогорива. Тиме се велика количина материја узима из земљишта, а природа нема никакву повратну корист јер, и поред најновије технологије, сагоревањем биогорива опет долази до ослобађања гасова стаклене баште.   

 

Надамо се да ће Међународни дан земљишта скренути пажњу на овај запостављени природни ресурс. Апелујемо на еколошки оријентисане невладине организације да се сете заштите земљишта приликом формулисања својих циљева и планова за будуће деловање на пољу заштите животне средине.

 

Детаљније о факторима који доводе до уништавања земљишта можете прочитати у области Геодиверзитет.

 

Joomla templates by a4joomla

Дизајн Воја & Ивана