ИЗУЗЕТНА ОТКРИЋА У КЛИСУРИ РЕКЕ РИБНИЦЕ

У првим фазама пројекта је истражена постојећа литературе, а затим је реализован теренски рад грађанских научника и експерата, од месеца августа до месеца новембра 2023. године. Теренски рад је обухватио клисуру реке Рибнице, са посебним акцентом на 15 локалитета, који су се показали веома богатим живим светом, и то посебно строго заштићеним, заштићеним и новим врстама. Сем самог речног корита, теренски рад је обухватио и пећине, околне шуме и изворе воде.Теренски рад је реализован у дневним и у ноћним терминима, да би се обухватио што већи диверзитет живог света.

 Теренски рад је реализован у дневним и у ноћним терминима, да би се обухватио што већи диверзитет живог света.

           

У пројекту је учествовало 29 грађанских научника и 13 експерата из области биолошких наука (Биолошки факултет Универзитета у Београду). Као резултат истраживања су пронађене:

*944пронађене врсте

*12 нових врста за Србију

*1 нови род за Србију

*6 нових врста за науку

119 пронађених врста има статус заштићених и строго заштићених врста по националном законодавству.

Тумачење овим изузетних открића нам пружа координатор експертског тима, др Далибор Стојановић са Биолошког факултета Универзитета у Београду: «Три нове врсте су стоноге. Две су из групе предаторских стонога – хилопода, а једна из групе гујиних чешљева. Све пронађене врсте стонога нове за науку су трогломорфни облици, односно адаптиране су животу у потпуном мраку. Поред нових врста стонога, изузетно су интересантни налази две врсте стигобионтних пужева (адаптираних на услове живота у подземним водама). Ради се о пужевима релативно малих димензија (до 2-3 мм). Поред облика повезаних са подземним начином живота, у порти манастира Рибница, на светлосну клопку за прикупљање ноћно активних инсеката, долетела је нова врста риличара (инсекта из реда Хомоптера). Биологија новооткривене врсте је још увек непозната, тј. непозната је биљка хранитељка са којом се повезује»,

Све новооткривене врсте су у поступку описивања од стране релевантних стручњака. До открића нових локалитета, сматрају се локалним ендемитима клисуре реке Рибнице. Истраживање је реализовано у склопу пројекта  „Грађани за СДГ 15.1” финансираног у склопу  1stIMPETUS’ accelerationprogramme (EUHorizon пројекат br. 101058677).

 

Joomla templates by a4joomla

Дизајн Воја & Ивана