Основана локална банка семена

 

Локална банка семена је основана 2019. године у склопу секције Чувари семена. Еколошки покрет „Оквир живота“ координише активности банке семена, која је конципирана као „жива“ банка семена, односно, чији рад се базира на in situ конзервационим принципима. За успешност рада банке семена је кључно укључивање локалне заједнице, у којој су од посебног значаја мала пољопривредна газдинства.

 

 

Локалне банке семена прожимају широк спектар тема – од суверенитета хране и права земљорадника, преко конзервационе политике и узгоја генетски модификованих организама. Локална банка семена нам свима даје могућност избора – као потрошачи имамо право на алтернативу у обиљу понуде хране непознатог порекла и квалитета, а као произвођачи имамо право на семена која су наши преци селекционисали вековима.

Према извештају Светске организације за храну и пољопривреду при Уједињеним нацијама, годишње се губи 1-2% старих аутохтоних сорти, а у 20. веку смо изгубили 75 % диверзитета сорти које се гаје у пољопривреди. Ово је директна последица Зелене револуције – интензивна пољопривреда је ставила принос испред квалитета, отпорности и разноврсности. Велики приноси су истицани као предност, без обзира на велику употребу пестицида и ђубрива, чиме је потпуно нарушена еколошка равнотежа, као и квалитет производа који су доступни потрошачима.

Начини на које пољоприведници чувају семена су стари колико и сама пољопривреда, али се генски биљни ресурси никада нису налазили под већим притиском. Количина доступног семена старих сорти постаје све већи проблем. У процесу интезивирања пољопривредне производње, расту потребе за већом количином садног материјала, што условљава окретање ка другим изворима семена, као што су семенске куће. Посебно су угрожене једногодишње сорте поврћа, мада је све већи број воћних стабала достигао забрињавајућу старост. Велика униформност диверзитета у пољопривреди је управо оно што је супротно потребама агроекосистема који су под непрестаним нападом узнапредовалих штеточина и болести. Ипак, како широм света, тако и у Србији, мала пољопривредна газдинства чувају старе сорте, чији мириси и укуси представљају печат локалне гастрономије и културне баштине.

Локалне банке гена опстају захваљујући енергији и љубави земљорадника и њихов даљи живот и развој је резултат духовне везе која постоји између српског сељака и његове земље. Зато позивамо све ентузијасте који гаје или би у будућности гајили аутохтоне сорте да нам се јаве и придруже раду локалне банке семена.Позивамо и потрошаче да прате нашу фејсбук страницу или сајт пошто ћемо објављивати занимљиве вести о производима од старих, аутохтоних сорти. Можете нам се јавити путем мејла ( Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. ) или путем друштвених мрежа.

           Координатор локалне банке семена је Ивана Радовић, биолог и доктор пољопривредних наука, тренутно запослена на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду.

 

Joomla templates by a4joomla

Дизајн Воја & Ивана