О књизи ''Брана Ровни – потреба или промашај''

Ово је прва књига у Србији у којој се на примеру бране и акумулације Ровни на реци Јабланици код Ваљева, говори о бранама и акумулацијама на сасвим оригиналан, стручњацима, као и обичном човеку, разумљив начин. У њој је објашњено колико грешке у просторном планирању могу изазвати огромне последице по људе, природу,  културна добра и верско наслеђе. Све због кабинетског државног планирања које из незнања или намере, како је речено у предговору, доноси лоше планове са катастрофалним последицама.

 У књизи се говори о сукобу две науке и струке: науке о подземним водама - хидрогеологије, јер хидрогеолози тврде да је ваљевски крај  један од најбогатијих квалитетним подземним водама у Србији.  Са друге стране,  неки стручњаци из области хидротехнике  и градње брана  су тврдили супротно, да   ваљевски крај оскудева у води и да је једино решење за водоснабдевање брана и акумулација Ровни. Због тога је брана и акумулација  Ровни, без икакве потребе, уденута тамо где јој није место, уз пресудан утицај  моћног ''бранског лобија''. По правилу, политичари су увек уз моћније и богатије, па су иза њих и стали.  Књига  указује на недостатак јаких еколошких покрета у Србији,  који би се могли супроставити антиеколошким државним пројектима.  Покрета  без чије помоћи су шансе обичног човека да заштити своју реку, своје изворе, своје воде, своје цркве и манаститре,  своје куће и  огњишта,  гробове својих предака, свој ваздух, своју безбедност, своје здравље,  никакве.

 

Актуелни подаци изнети у књизи, апсолутно потврђују став хидрогеолошке науке која је од самог почетка била против  водоснабдевања Ваљева и општина Колубарског краја из акумулације Ровни. У првом делу  књиге се говори о богатству ваљевског краја водом, а у  другом делу о многим могућим штетним устицајима бране и акумулације Ровни на животну средину. Књига може бити од помоћи свима где се планирају бране и акумулације, да сами сагледају њене штетне последице. Многе од штета су препознате у светским декларацијама против високих брана,  које су написали људи угрожени  бранама и акумулацијама. Зато што нико не може боље сагледати опасност од погубног утицаја брана и акумулација од оних који су у њиховом окружењу,  или ће тек бити. Речју, у књизи се говори о бранама и акумулацијама  као ''нужном злу'', а када брана није нужна онда остаје  само ''зло''. Предвиђа се и уклањање многих, чак и ''нужних'' брана у ближој или даљој будућности.  Низом  података се доказује да је брана Ровни промашај за намену водоснабдевања, па је уједно понуђено и решење:  конзервирање радова на пуњењу, док се не изврши ревизија пројекта и уради процена утицаја на животну средину.  Не оспорава се могућност да се одмах,  као ретензија,  користи за задржавање екстремно високих вода реке Јабланице. Могуће решење  се види у смањењу нивоа воде у акумулацији, чиме би се значајно умањиле њене несагледиве штетне последице.

 

 

АУТОР КЊИГЕ Драган Петровић

 

Књигу можете преузети на следећем линку: Брана Ровни - потреба или промашај

Joomla templates by a4joomla

Дизајн Воја & Ивана